DTR-nauhuri

DTR- nauhuri Meteor Scatteriin

Hyviä tropo ja Es-kelejä odotettessa ruututilastoa voi kartuttaa mainiosti pitämällä yhteyksiä meteoreita apuna käyttäen.
Meteorit ovat yleensä peräisin komeetoista ja maapallo kiertäessään aurinkoa kulkee vuosittain tiettyinä päivinä komeetan radan läpi.

Kiertäessään aurinkoa maa kulkee vuosittain tiettyinä päivinä komeetan radan läpi.

Näinä päivinä esiintyy tavallista enemmän "tähdenlentoja" ja puhutaankin meteorisateesta. Meteoreja tulee ilmakehään jatkuvasti myös muina aikoina ja tällöin puhutaan sporaadisista eli satunnaisista meteoreista.

Syöksyessään ilmakehään meteorit palavat ja muodostavat ionisoituneen vanan noin sadan kilometrin korkeuteen. Tätä vanaa voidaan käyttää VHF apuna, sillä se heijastaa radioaaltoja. Heijasteiden kesto on yleensä sekunnin murto-osista muutamiin kymmeniin sekunteihin. Tätä hetkeä hyödynnetään meteorityöskentelyssä ja siksi nykyisin tavallisesti käytetään sähkötysnopeutena n. 1500 merkkiä minuutissa.

Lähetyksessä yhä yleisemmin käytetään apuna tietokonetta ja niissä Ilkan, OH5IY:n, suosittua ja ympäri maailman levinnyttä MS-ohjelmaa.

Lähetyspuoli on yleensä ollut kaikkein helpoiten järjestettävissä. Halvimmillaan se onnistuu muistibugilla tai vanhalla Commodore C64:lla, jonka voi saada muutamalla sadalla markalla. Sarjaporttiin tarvitaan pieni kytkentä transistorille ja muutamalle komponentille.
Tarvittaessa joutuu modifioimaan lähettimen avainnusta, jotta suurella nopudella lähtee ulos muutakin kuin viivoja.

Vastaanotossa tarvittava hidastusnauhuri on ollut tähän mennessä vaikeimmin hankittava väline.
Moni on aloittanut workkimisen tavallisella kolminopeuksisella kelamankalla ja lisäjarruna käyttänyt omaa kämmensyrjää.
Kehittyneemmät versiot ovat olleet tarpeeksi "huonot" (ei releohjatut)muutaman sadan markan kasettinauhurit, jotka ovat olleet modifioitavissa osaavien käsissä verrattain helposti.
Nauhoituksessa on käytetty mahdollisimman suurta nopeutta ja kuuntelussa riittävää hidastusta. Ongelmana on ollut muutenkin heikkojen signaalien häviäminen nauhan kohinaan ja hidastettaessa taajuuden lasku. Jälkimmäistä varten on kehitetty ns. Up-converter, jolla hidastettu signaali on saatu kuulostamaan kuitenkin enemmän sähkötystä muistuttavaksi.

Tätä ilmeistä puutetta varten Dithmar,DF7KF, ja kumppanit päättivät kehittää erikoisesti MS-peditiotyöskentelyä varten suunnitellun nauhurin.
"Nauhuri" sai nimen DTR-MS (Digital Tape Recorder for MS). DF7KF rakensi kesäkuussa 1994 ensimmäisen prototyypin, jonka jälkeen siihen on tehty useita parannuksia mm. jatkuva nauhoitusmahdollisuus.

DTR-MS on pieni TNC:n kokoinen (170 x 100 x 45 mm, paino n. 500 gr.) alumiinikotelossa oleva digitaalinen nauhuri, jossa ei ole perinteistä nauhaa vaan kaikki tallettuu digitaaliseen muistiin maksimissaan 155 sekuntia (samplin rate 6,6 kHz, RAM 1 MB).

DTR:n eräs parhaimmista ominaisuuksista on se, että jo nauhoituksen aikana voit kuunnella välittömästi tulleita bursteja nauhurin edelleen jatkaessa samanaikaisesti nauhoittamista periodin loppuun.
Edelleen muistiin merkkaaminen toimii vaikka kuuntelet nauhoituksen aikana edellistä burstia. Nauhoituksen päätyttyä maksimissaan 155 sekunnin kohinat ja heijasteet ovat laitteen RAM-muistissa niin kauan kunnes aloitetaan uusi nauhoitus tai sammutetaan laitteesta virta.

Nauhurissa on 7 painonäppäintä. Normaalien nauhuritoimintojen lisäksi näppäimet löytyvät muistipaikoille, nopeuden säädölle ja moduloinnille. Yhden nauhoitusperiodin aikana voi merkata 30 muistipaikkaa. Kun kuuluu signaalia, sen voi merkitä muistiin. Keskimääräinen reaktioaika on otettu huomioon ja burstit tai pingsit löytyvät yleensä helposti. Parhaimmat burstit ennättää kuunnella moneen kertaan.
Nopeuden säätö on toteutettu portaittain. Nauhalaskimen tilalla on 3 suurikokoista 7-segmentti-LEDiä, joilla voidaan valita näyttö sekuntteina tai numeroina välillä 0-989. Lisäksi näytössä on ylimääräinen ledi, joka sammuu, kun nauhoitettava audiotaso on riittävä. Suurta nopeutta käytrettäessä jälkimmäinen näyttö on parempi hidastettaessa ja etsittäessä pieniä pingsejä muistista.

Ensimmäiseksi testasimme Aimon OH9NMS:n kanssa miten signaali on luettavissa. Aimo lähetti kokeeksi 5400 merkkiä minuutissa ja hidastus toimi moitteettomasti.Toinen nopeustesti oli Guidon DL8EBW:n kanssa. Hän lähetti 3000 mki/min. Skedin aikana tuli vain 2 lyhyttä burstia ja paljon pingsejä.
Suuren nopeuden takia pingsit olivat vaikea erottaa paikallisesta sähkölinjarutinasta, sillä ne kuulostivat lähes samalta. Tällä DTR:n versiolla RF:n kanssa ei ole ollut ongelmia.
Laite toimii 10-15 Voltin tasajännitteeellä (350 mA). Se tuntui olevan tarkka virtalähteeensuhteen: ilmeisesti käyttämäni powerin kuivahtaneet elkot aiheuttivat hurinaa. Vasta kolmannella kokeilemallani virtalähteellä pääsin hurinoista.

Hankkimallani DTR:lla päästään 50-kertaiseen hidastukseen ja apuna on vielä Up-converteria vastaava 4-toiminen modulointi, jonka avulla voi kuunnella heikompaa signaalia eri korkeuksilta ja näin sanomasta voi varmistua.

Verratuna aikaisempaan nauhuriini DTR toistaa huomattavasti paremmin bursteja, jotka ovat taajuudeltaan pielessä. Signaalin sisäänmeno toimii 500-1800 Hz, parhaimmillaan 800-1200 Hz:n alueella. Käytännössä RX:llä kuunnellaan n. 1KHz lähetystaajuuden alapuolelta riippuen vasta-aseman taajuustarkkuudesta. Taajuudet alkavat olla 90 prosenttisesti kohdallaan. Yleensä RIT:iä joutuupyörittämään UA/Ut5-maan suunnalla olevien skedien aikana. Nykyään ainakin VHF-netissä hekin ilmoittavat kohteliaasti taajuutensa olevan +- 500 Hz. Hankaluutena vain saattaa pahimmillaan olla joka periodilla signaalia täytyy hakea tuolla haarukalla.

Nauhoituksen ja bandin samanaikainen kuuntelu hoituu esim. rigin kuulokeliitäntään liitettävällä jakaja-adapterilla, johon liitetään kuulokkeet ja DTR sekä toiset kuulokkeet tai kaiutin DTR:n ulostuloon.

DTR:llä on ollut muutakin käyttöä. Työpaikallamme olevalla kalliilla videoneuvottelulaitteella ei huulisynkkaa saa millään kohdalleen, mutta kun väliin laittaa DTR:n niin ongelmia ei ole! Reaaliaikaisessa soiton etäopetuksessa iskut sattuvat kohdalleen, mutta äänenlaatu ei valitettavasti riitä musiikkinautintoon (500-1800 Hz). Kaikkea ei voi saada...

DTR on osoittautunut hintansa (495 Dmk) arvoiseksi mm. random-työskentelyssä ja BCC-MS Contestissa. Skedejä se on nopeuttanut keskimäärin puolella ajalla. Koska muisti tyhjenee aloitettaessa uutta nauhoitusta, parhaimmat burstit varmistan jälkipolville halvalla sanelunauhurilla.

Kotimikrojen muistikapasiteetin ja nopeuden kasvaessa liennee vain ajan kysymys, milloin joku vääntää DTR:a vastaavan ohjelman isommalle mikrolle, mutta se on jo toinen juttu.

Markku Korhonen OH8UV